Thursday 1 January 2009

Chimay Bleue

Excelente cerveja. Forte, encorpada, saborosa.


Tipo: Cerveja "Trappiste"
Origem: Bélgica
Características: 9º

9% abv darker ale. In the 75 cl bottle, it is known as Grande Réserve. This copper-brown beer has a creamy head and a slightly bitter taste. Considered to be the "classic" Chimay ale, it exhibits a considerable depth of fruity, peppery character. The taste continues to evolve and develop with a few years of age, and is extremely popular with the Belgian population. As with all other Trappist breweries, the beer is sold only for financial support of the monastery and good causes. The brewery business pays rent for use of the property within the abbey, which is used to support the monastic community. All of the profit from the sale of the beer is distributed to charities and for community development around the region.

Like many strong Belgian beers, those produced at Chimay age well and can be cellared for at least five years whilst maintaining quality. The Chimay Bleue variety can be aged for upwards of fifteen years.

The water for the beers is drawn from a well located inside the monastery walls. The filtered solids from the beer mash are recycled into livestock feed which is given to the same cows that produce the milk for Chimay cheeses.

Once brewed, the beer is transported from the monastery to the bottling plant 12 km away, which can fill 40,000 bottles per hour, of which many are returns. The beer is then refermented in the bottle for three weeks before being shipped around the world. 20% of Chimay beer production is sold on the export markets.

Crítica:
Mousse : Assez abondante qui retombe vite, légèrement colorée.
Couleur : Sombre, reflets rouges.
Parfum : Profond, puissant, malté alcoolisé.
Goût : Intense, profond, parfumé. Goût de malt bien prononcé. Bière très équilibrée: puissance, alcool, parfum. Ronde et longue en bouche, elle dégage une grande chaleur.

17 por christian.seon.free.fr

Craftmanship: excellent
Freshness: fresh
Personal Taste: loved
Notes: delicious, very hoppy with a long bitter finish, and a very nice color.

18 por Beercritic


História: Les 5 abbayes trappistes belges, proposent toutes des bières succulentes, ce sont les moines qui ont eu le mérite de se transmettre les recettes de bière au fil des siècles depuis le manuscrit antique de Zozyme le Panopolitain contenant une recette, probablement la plus ancienne connue, jusqu'à la brasserie de l'Abbaye de St Gall au VIIIième siècle signant la renaissance au moyen âge de la brasserie.
Pour ce qui est de Chimay, la petite et très jolie ville ardennaise a fêté ses 500 ans en 1986 alors que la brasserie de l'Abbaye réalisait ses premiers brassins en 1863. Dans les années 1950 le père Théodore a isolé la fameuse souche de levure qui fait encore notre délice aujourd'hui à chaque bouteille de Chimay dégustée.
La Chimay Bleue est depuis plusieurs années distribuée avec des bouteilles millésimées, ce qui est une bonne initiative parce qu'elle reste délicieuse au moins cinq ans évoluant au fil des ans vers un goût plus doux et profond.

Links:
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Wikipédia
Beercritic

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