Friday 1 May 2009

Jardim das Oliveiras

Rua Caminho da Fóia
8550 - Monchique

Tel. 282 912 874
Não encerra

Regional, Serra algarvia

Muito bem localizado, aposta em forte na cozinha tradicional da serra algarvia. Infelizamente a maioria dos pratos é por encomenda. O serviço é o eterno problema algarvio, esperava melhor de um local afastado das tradicionais rotas turisticas mas ao encontrar uma excusão holandesa perdi imediatamente a esperança de ter um tratamento autêntico. Mesmo assim acima da média do resto da região

Comida

Bom nível

Preço

15 €

Ambiente

Rústico, Bem localizado

Serviço

Sindroma algarvio

Acolhedor e com doses bem servidas, este restaurante aposta na cozinha serrana. Bastante recomendável.
Entradas: Salada de requeijão com castanhas; Abacate com camarão; Chouriça assada com medronho; Tábua de lombo em banha vermelha; Presunto de Monchique com melão ou com frutas; Molho frito; Bringelas recheadas. Sopas: Sopa de amêjoas com crepes; Creme de legumes. Peixe: Bacalhau à Florentina; Filetes de linguado à delícia; Filetes de cherne à presidente; Arroz de tamboril com amêijoas; Espetada de camarão com molho; Camarão flambeado; Macarrão com frutos do mar. Carne: Ensopado de cabrito; Medalhões de porco às trés pimentas; Perdiz estufada (por encomenda); Porco assado no forno com figos; Medalhões de porco com ananás; Coelho bravo de alhada (por encomenda); Tornedó à casa com molho de amendoim; Assadura; Cozido de couve à moda de Monchique; Cabidela de galinha caseira; Rojões de porco com papas de milho e amêijoas; Assado de porco no forno; Cozido de grão; Ensopado de lebre com grão (por encomenda).

Localização:

Nosso menu:

  • Assadura de porco
  • Cabrito assado no forno e Papas de milho
  • Tinto da casa

Crítica:
Jardim das Oliveiras is a wonderful rustic restaurant specializing in authentic regional dishes of the Algarve. Located high in the Monchique hills, the restaurant is surrounded by olive groves, eucalyptus, pine and cork trees.

True to its countryside location, the menu at Jardim das Oliveiras draws heavily on traditional dishes of the Algarve and more specifically, the interior of the Algarve. In the winter months there are several hearty stews and casseroles on offer. Game, smoked and cured meats are also an integral part of the menu. The traditional wood burning ovens are used for slow roasting. The result is incredibly tender and subtly flavoured meats. And don’t forget the starters – presunto, chouriço, local cheeses and olives among others served with fresh home-made bread.

The restaurant is housed on an old farmhouse and has several indoor dining areas. The décor is in keeping with the ambience with rustic beams and a dark wooden bar. In the winter months the restaurant is wonderfully welcoming with warming fires burning in the hearths. A long relaxed lunch here is a wonderful way to pass a winter Sunday afternoon. Outside, Jardim das Oliverias has a lovely garden, dotted with olive trees – hence the restaurant’s name. There is a terrace for al fresco dining in the summer and a children’s playground to keep the little ones happy while you enjoy a great meal.

The Monchique area of the Algarve is a world apart from the coastal resorts. Here you have small hamlets, isolated farm houses and life lived at a much slower pace. Jardim das Oliverias is just below the highest point of the Algarve – Foia which stands at 902 m above sea level. The views from here are stunning. On a clear day you can see the Western Algarve laid out before you and over to the Costa Vicentina. Jardim das Oliveiras wins all round – fantastic location and fantastic food.

por TheAlgarveInfo
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